Overdenking

Overdenking: "het belangrijkste in je leven". 

"Als je maar gezond bent."

Dat hoor je mensen nog wel eens zeggen tegen iemand die een tegenslag moet verwerken. Dan kan het gaan om ontslag, een aanrijding waarbij een auto total loss is geraakt. Alhoewel dat vervelende dingen zijn om mee te maken kun je ze toch relativeren door je te richten op wat echt belangrijk is. 

Nederlanders vinden gezondheid het hoogste goed. Dat blijkt keer op keer uit onderzoeken. Gezondheid komt op de eerste plaats. Op zich klinkt dat logisch. Want wat heb je aan een goede baan of een schitterende auto als je ziek bent ? Maar in de gesprekken die ik de afgelopen jaren gehad heb, heb ik meerdere malen gemerkt dat mensen dit pas echt gaan realiseren als ze met ziekte geconfronteerd worden. Dan blijkt hoe relatief alles is. Ze zouden dan alles wel willen verkopen, hun hele verzameling wel willen wegdoen, als ze daarmee hun gezondheid zouden kunnen terugkrijgen. Je zou verwachten dat "gezondheid" ook in andere landen de rangljst aan zou voeren. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Zo maken mensen in Bangladesh zich veel meer zorgen om basisbehoeften zoals eten of onderdak. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden hebben op hun beurt weer een ander prioriteitenlijstje. 

Maar ook in Nederland zijn er mannen en vrouwen die er anders over denken. Je kunt lichamelijk niets mankeren en toch doodongelukkig zijn. Denk alleen maar eens aan al die mensen die eenzaam zijn. Die zouden best een stukje van hun gezondheid willen opofferen als er maar iemand was met wie ze het leven zouden kunnen delen.

Gezond zijn is dus niet altijd het belangrijkste in het leven. Dit is iets wat we in ons gezin ook nadrukkelijk ervaren. De ziekte van Anne-Marie heeft natuurlijk een grote impact. De afgelopen weken zijn we keer op keer geconfronteerd met negatieve uitslagen. De artsen geven ons weinig hoop. Toch ervaren we een diepe vrede. Er is een rust die boven de omstandigheden uitstijgt. In de Bijbel wordt dat prachtig beschreven;

Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat,

uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. (Fil. 4:7)

Het belangrijkste in je leven ? Dat is deze vrede van God ! Een vrede die je, gezien de situatie waarin je je bevindt niet kunt begrijpen, maar die er toch is. Ik las in een boekje dat we in de afgelopen week van een broeder en een zuster kregen over deze tekst. Het was geschreven door een vrouw die ook kanker had gekregen. Ze schreef dat je die diepe vrede pas leert kennen als je door moeilijke omstandigheden gaat. Ze heeft gelijk ! Anne-Marie en ik ervaren de nabijheid van Jezus op een hele bijzondere manier. Hij is nog nooit zo dichtbij geweest ! Ondanks alles is dit voor ons daarom een hele kostbare tijd. Hoe het ook verder gaat. Er is een diep gevoel van veiligheid. Hij is erbij ! Waar we ook heel dankbaar voor zijn is de manier waarop we gedragen worden door de gemeente. Elke dag ligt er weer een stapel brieven in de bus. Voor Anne-Marie is elke brief weer zo'n bemoediging ! We willen jullie daar heel erg voor bedanken. (En natuurlijk ook voor de bloemen, het fruit, het koken, het schoonmaken........) Maar bovenal willen we jullie danken voor al die gebeden. 


Werner